January 25, 2011

Mano "Marmuriniai sviestinukai"

Šiltos ir aromatingos arbatos puodelis man visada turi kažką mistiškai nuostabaus. Jis gali nuraminti ir apgaubti šiluma net patį įtempčiausią žiemos vakarą. Ne be reikalo šis gėrimas išliko per tiek šimtmečių ir džiugina mus bene kasdien. Na, o kas gali būti nuostabiau nei švieži, dar šilti namie kepti sausainiai prie puodelio jūsų mėgstamos arbatos. Man tai tiesiog idiliškas derinys.
Teko išbandyti tikrai ne vieną receptą, kaikurie sulaukė nevienkartinio pakartojimo, kiti taip ir liko vienkartinis bandymas. Bet du receptai kaip sakoma "lipo" ir tapo favoritais pamėgtais visų kas jų ragavo. Vienas jų - sviestiniai sausainiai. Tradiciniai, bet niekada nesenstantys. Bet aš nebūčiau aš, jei nesugalvočiau kaip šį, ir taip ištobulinta receptą, padaryt pagal save. Taip viena bemiegę naktį gimė - marmuriniai sviestinukai. Tiesa naktį gimę tik idėjinis receptas, patį eksperimentą teko atidėt kitai dienai. Tad kitą dieną iš pat ryto bėgau pirkti sviesto ir minkyt eksperimento :) vakare jau mėgavomės rezultatais ir džiugiai šūkavom "eureka!". Gavosi vaniliniai šokoladiniai cinamoniniai sausainukai.
Taigi su visais dalinuosi šiuo savo "išradimu".

Reikės:
200g sviesto (ne mažiau nei 82%)
350g miltų
1 kiaušinio (+1 jei norėsit patept sausainukus prieš kepant)
150g cukraus pudros
žiupsnelis druskos
1 šaukštas kakavos
50g juodojo šokolado
vanilinis cukrus, cinamonas ar kiti prieskoniai (pagal skonį)

Gaminam:
Miltus, druską, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų sumaišom dideliam dubeny. Sviestą supjaustome mažais gabalėliais (arba sutarkuojam su burokine tarka). Susmulkintą sviesta dedam į miltų mišinį ir viską gerai pertrinam, galima rankomis arba šakute. Kai mišinys pasidarys panašus į grūdų dribsnius, įmušam kiaušinį ir viską gerai išminkom. Išminkytą tešlą padalinam pusiau. Į dubenėlį sutarkuojam šokoladą (kuo smulkiau), įdėdam kakavą ir cinamoną (ar kitus prieskonius) ir viską išmaišom. Visą šį mišinį įminkom į vieną tešlos dalį, kad tešla pasidarytų vientisai ruda. Abu tešlos gabalus suvyniojam į plėvelę ir padedam į šaldytuvą bent valandai (patartina porai valandų). Kai tešlą sušals ji turėtu būti kieta. Abi tešlos dalis sutarkuojam per stambią burokinę tarką ir viską sumaišę suspaudžiam į vieną rutulį. Šiek tiek paminkom, bet labai nedaug, nes nelinks marmurinio efekto :) Na štai tešla ir paruošta. Toliau jau viskas priklauso nuo jūsų fantazijos, ar formuosite sausainius rankomis ar iškočioję spausite formelėmis. Patarimas: nedarykite sausainių labai plonų, geriausia apie 5mm storio. Kepti maždaug 180C temperatūroje apie 15 min, kol gražiai paruduos šviesios tešlos lopinėliai (kepimo laikas priklauso ir nuo sausainių storio, kuo plonesni tuo trumpiau kepti ir atvirkščiai).

Tikiuosi, jog šis receptukas jums patiks :) dar vienas šios tešlos privalumas, jog šaldytuve ją galima laikyti iki savaitės. Tad galima pasidaryti daugaiu tešlos iš anksto, o tada liks tik iškepti.

nolita

No comments:

Post a Comment