October 13, 2011

Sušalusiems smaližiams


Tolstančios vasaros nuotykiai dar ilgai išliks atmintyje ir gausybėj nuotraukų, bet apie juos kiek vėliau ;) o dabar, kai už lango su visu arsenalu užgriuvo ruduo, o manuose radiatoriai vis dar nedžiugina šiluma, atėjo metas kurti orkaites ir pildyti namus gardžiais aromatais bei jaukia šiluma. Esu užkietėjusi sušalelė ir kai namuose temperatūra nukrenta iki 20 laipsnių prasideda mano šaltasis periodas. Tada tenka griebtis visokių būdų šildytis. Vienas mano mėgstamiausių – kepiniai. O nesibaigiantys receptai internete verčia vis ilgiau užsibūti virtuvėje, kur šilta ir jauku :) Prieš porą mėnesių akimis nardydama po sausainių lentynas parduotuvėje pamačiau kaiką kas suintrigavo, sausainiai su baltuoju šokoladu ir spanguolėmis. Nusipirkom, paragavom ir kitą dieną jau narsčiau internete ieškodama tokio recepto. Galiausiai nusprendžiau paeksperimentuoti ir į standartinę amerikietiškų „Chocolate chip“ sausainių tešlą pridėjau balto šokolado ir džiovintų spanguolių. Prikepiau nemažą krūvą sausainių, maniau dviese valgysim juos kokią savaitę. Bet po poros dienų neliko nei vieno :) eksperimentas pavyko, receptas užfiksuotas. Prieš porą dienų išbandžiau kitą labai panašų receptą, tik šį kart su pienišku šokoladu ir riešutais. Taipogi nenuvylė ir šiandien jų aromatas vėl sklando namuose :) o receptu dalinuosi su jumis ;)

Produktai:
 290g  miltų
150g  cukraus
150g  rudo cukraus
2  kiaušiniai
230g  sviesto (kambario temperatūros)
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
+
priedai pagal skonį -
riešutai, šokoladas, džiovinti vaisiai ar pan.;
jei patinka cinamonas, vanilė, anyžiai, gvazdikėliai ar kitokie prieskoniai

Paruošimas:
Sviestą ištrinti su abiejų rūšių cukrum, supilti išplaktus kiaušinius. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais bei prieskoniais. Maišant į sviesto, kiaušinių ir cukraus mišinį po truputi dėti miltų mišinį. Viską gerai išmaišyti kol taps vientisa mase. Riešutus, šokoladą ar kitus priedus susmulkinti ir mediniu šaukštu į maišyti į tešlą. Masę kabinkite šaukšteliu ir dėkite ant kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi. Nedėkite labai arti vienas kito, nes kepdami sausainiai išsilydys ir gali sulipti į vieną didelį sausainį :) Kepti 190 laipsnių temperatūroje apie 8-12 min., arba kol gražiai paruduos. Iškeptus palikti ataušti, nes kol karšti labai minkšti ir lengvai „plyšta“.

Keli patarimai:
Rūdą cukrų galima pakeisti paprastu, bet rudas duoda tam tikrą malonią tekstūrą. Kuo riebesnį sviestą naudosite tuo trapesni bus sausainiai. Kiaušinius geriausiai naudoti kambario temperatūros, tad prieš gaminant juos kartu su sviestu palaikykite išėmę iš šaldytuvo. Šokoladą smulkinti geriau atšaldytą, nes sušilęs jis tiesiog tepliosis.

Šis receptas geras ir tuo jog nereikalauja kiek keistų ar mums ganėtinai neprieinamų produktų kurių neretai pasitaiko amerikietiškuose receptuose. Produktai pakankamai paprasti, o priedus galima pasirinkti pagal skonį, taigi visu bus patenkinti :)

Skanaus ir šiltų bei aromatingų vakarų :)

No comments:

Post a Comment