March 04, 2011

Modelinas ir jo beribės galimybės (I dalis)

Dvi savaitės mažame lietuvos miestelyje. Be televizijos, mano pamėgtų naujausių amerikietiškų serialų, gausių eilių, viešojo transporto, mašinų kamščių ir svarbiausia be rankdarbių. Bet su grynesniu oru, ramybe, kulinariniais ir konditeriniais eksperimentais o svarbiausia mylimu žmogum. Tad po tokios „reabilitacijos“ nekantravau griebtis visų tų karoliukų, grandinėlių, užspaudėjų... ir žinoma MODELINO. Taip ir svajojau suleisti pirštus į tą „plastiliną“ ir nulipdyti kažką naujo :)
Dalis skaitančių puikiai supranta tos stebuklingos masės galią, bet dalis turbūt net neįsivaizduoja kas tas yra. Taigi pristatau jums trumpa įžangą i tai kas per velnias yra  tas Modelinas :). O kadangi informacijos gavos gan nemažai viską padalinau į dvi dalis. Šįkart pirma, o antra, tikiuosi po keleto dienų.

Pradžiai šiek tiek istorijos ir faktų ;)
Modelinas (polimerinis molis) buvo išrastas Vokietijoje, XX a. ketvirtajame dešimtmetyje, specialiai lėlių dirbėjai Kathe Kruse. Jos duktė Fifi naudojo modeliną mozaikoms ir pavadino jį Fifimoik – sujungus savo vardą ir žodį „mozaika“. Taip atsirado pirmasis firminis modelinas Fimo (sutrumpintas Fifimoik). Septintajame dešimtmetyje JAV buvo sukurtas panašus gaminys – Sculpey.
Pradžioje modelinu buvo prekiaujama kaip vaikišku žaislu, bet aštuntajame-devintajame dešimtmetyje kelių šalių menininkai beveik vienu metu suvokė, plačias šio gaminio panaudojimo galimybes. Ilgainiui daug talentingų menininkų ėmė eksperimentuoti su šia medžiaga. Modelinas tapo įspūdingiausia nauja meno medžiaga po akrilinių dažų.
Modelinas gaminamas iš smulkučių polivinilchorido plastiko dalelyčių, sumaišytų su pigmentu ir skystu plastifikatoriumi. Iškeptas namų orkaitėje, jis tampa tvirtu plastiku.
Viską susumavus modelinas – plastilino tipo masė, kurią iškepus orkaitėje gaunasi plastikas. Priešingai nei molio pagrindo modelinas polimerinis modelinas nestingsta ir nedžiūsta ore (na gal netinkamai laikant per kokius kelis metus ir sustingtu :)), tad dirbti su juo daug paprasčiau, o galimybes riboja tik jūsų fantazija. Šiais laikai gamintojai labai palengvino mums gyvenimą ir gamina gausą skirtingų spalvų, tekstūrų ir savybių modelino. O kur dar įvairūs priedai, įrankiai ir kitokie pinigines tirpdantys niekučiai su kuriais viskas paprasčiau.

Mano „romanas“ su šiuo stebuklų prasidėjo prieš šiek tiek daugiau nei metus. Tuo metu dirbau pilną meninio darbo etatą, mano mūzos gyveno ofise ir namo jas parsivilkti pavykdavo ne visada, tad ir modelinas neretai dienomis gulėjo nepaliestas. Bet mūsų „nuostabi“ ekonomika išsprendė šią problemą ir neilgai trukus turėjau daugiau nei pakankamai laiko pasinerti į modelino stebuklų pasaulį. Pradžioje internete rasti darbai atrodė neįmanomai sudėtingi pagaminti, bet po krūvos bandymų ir nenugalimo noro tobulėti šis užsiėmimas tapo puikiu atsipalaidavimo procesu su apčiuopiamu rezultatu :)
Užteks pliurpti einam prie reikalo ;) Paskutinį savo „palipdymą“ užfiksavau ir dalinuosi su jumis. Tuo pačiu iliustruotai papasakosiu jums apie tai kaip vyksta darbas ir ko tam reikia.

Visų pirma – darbo vieta. Pasirinkite jums tinkama ir patogią darbo vietą, ten turi būti geras apšvietimas, švara, pakankamai vietos kad galėtumėt laisvai dirbti ir svarbiausiai, kad jums būtų patogu. Aš dirbu prie savo senuko rašomojo stalo :). Nuotraukoje 1 - mano darbo erdvė. Dar vienas labai svarbus dalykas – tinkamas paviršius. Tinka visi lygūs paviršiai kuriuos lengva nuvalyti. Geriausiai tinka stiklas. Man stambiai nuskilo, kai pirkom naują viryklę prie jos buvo stiklinis dangtis, jis mums pagal paskirti netiko taigi aš jį sėkmingai „įdarbinau“ kaip paviršių darbui su modelinu :). Kad išvengti nepageidaujamų dulkių ir pan. antikūnių jūsų darbelyje, prieš dirbant nepamirškit kruopščiai nuvalyti darbo paviršių (sutaupysit daug nervų vėliau). Patarimas – naudokit vienkartines gumines pirštines, rankos liks švarios ir išvengsit pirštų antspaudų žymių ant modelino. Daiktai be kurių neišsiversit – kočioklė ir geležtės. Pradžiai galima naudoti stiklines (mediniai kočėlai netinka) ir geležtes iš peiliukų, taip verčiausi ir aš, kol per Kalėdas gavau nuostabią dovaną su pilnu įrankių komplektu. Akrilinė kočioklė ir specialios geležtės rimtai palengvina darbą, bet pradžiai neverta švaistytis brangiais įrankiais (o jie tikrai nepigūs). Pasitelkit vaizduotę ir tikrai surasit kuo pasinaudoti ;) Dar viena puikus pagalbininkas(ai) – modeliavimo įrankiai (3 foto), šios įvairių formų „lazdelės“ padeda lengviau formuoti ir sukurti įvairius efektus. Tokie įrankiai plačiai naudojami dirbant su paprastu moliu, juos puikiai žino visi skulptoriai. Bet ir šiuos įrankius pradžiai galima pakeisti tuo ką randate namuose, puikiai tinka nerašantys tušinukai, smeigtukai, dantų krapštukai, plastikiniai peiliai ir pan. Palaipsniui išmoksite savaime atpažinti galimus įrankius paprastuose daiktuose.
Na ir svarbiausias dalykas iš visų – pats modelinas. Jo galima rasti kelių firmų. Bet turbūt pats populiariausias išlieka originalus pirmtakas – Fimo. Šio „brand‘o“ įvairovė pakankamai plati: klasikinis, minkštas, permatomas, metalizuotas, blizgus ir su kitokiais efektais. Pradžiai rekomenduočiau „Soft“ rūšį, spalvų gama plati, formavimui pasiduoda lengviau, kepant nekeičia spalvos. Aš dar mėgstu ir „Cernit“ firmos modeliną. Jo spalvų gama natūralesnė, švelnesnė yra įdomių efektų. Tačiau jis linkęs kepant šiek tiek keisti spalvą.
Svarbiausia renkantis modeliną įsitikinti, kad tai ne ore džiūstantis molis, o galiojimo laikas nepasibaigęs.
Na ir dar vienas dalykas, apsirūpinkit rankšluostiniu popierium. Dirbant svarbu kaskart keičiant spalvą nuvalyti įrankius, darbo paviršių ir rankas, kad darbelis neišsitepliotu.

Toliau pakalbėkim apie kitokias pagalbines priemones.
Kad darbeliai atrodytu gražiai ir tvarkingai naudokite formeles (4 foto). Tam puikiausiai tinka formelės sausainiams (nepatartina naudoti tas pačias formeles maistui ir modelinui, jei vis dėlto rizikuojat prie ruošiant maistą kruopščiai jas išvalykite). Bet šiam tikslui tinka ir įvairūs kamšteliai ir dangteliai, geriausiai kad kraštas būtų plonas.
Norint išgauti įvairius reljefiškus efektus vėlgi apsidairykite aplink, sagos, segtukai, tinkleliai, audiniai ir viskas kas turi iškilų paviršių (6 foto). Dar vienas geras pasirinkimas – štampukai (5 foto). Pradžiai rinkitės universalesnius, abstraktesniu raštus. Na, o jei užsiimate papuošalų gamyba greičiausiai ir pas jus galima rasti įvairiausių metalinių detalių (8 foto), jos taip pat palieka gražius įspaudus, o ir įklijavus į modeliną jas galima drąsiai kepti.
Į metalinius rėmelius (7 foto) dažniausiai klijuojami akmenys, bet iš modelino padaryta akmens imitacija ar kitas lipdinukas tokiame rėmelyje atrodo ne ką prasčiau, o kartais net geriau ;)

Modelinas puikus dar ir tuo, kad jo lipnus paviršius puikiai sukimba su įvairiais miltelių pavidalo dažais (9 foto). Paprastoms matinėms spalvoms naudojamo pastelės (tik ne vaškinės), sutrupintus jų miltelius lengvai užtepsite teptuku. Metalo efektui yra specialių, būtent modelinui skirtų dulkių, bet jas gali būti sunku rasti parduotuvėse. Tam puikiai tinka ir pas mus labai paplitus porporina, ji naudojama dekupažui, bet tinka ir modelinui.
Birūs blizgučiai taip pat tinka modelino dekoravimui. O jų įvairovė tikrai plati.
Visi šie birūs dažai ir papuošimai naudojami prieš kepant modeliną, taip jie sukimba su paviršiumi ir iškepus nenubyra. Bet iškeptus taip dekoruotus darbelius patartina nulakuoti, taip galutinai užtvirtinant. Tačiau plačiau apie tai jau kitą kartą.

Štai ir pirmoji dalis. Tikiuosi ši informacija jums bus įdomi ir naudinga. Antra dalis jau visai greitai, ten aptarsime patį gamybos procesą, kepimą ir galutinį darbelių apdirbimą.

Sėkmės visiems modelino minkytojams. Iki kito karto :)

Nolita 

p.s. įraše naudota medžiaga iš Sue Heaser knygos "Modelino enciklopedija"

13 comments:

  1. šaunus įrašas :) aš nors irgi jau metus minkau šį gėrį, bet pavyzdžiui istorijos nežinojau (gėda) :) ačiū ;)

    ReplyDelete
  2. Ačiū Anuka :) ir prašom ;) jei ne knyga ir pati nežinočiau :) o tavo geras žodis man labai malonus :)

    ReplyDelete
  3. Sveiki, aš tik ką tik susidomėjau šiuo užsiėmimu, gal galit kas nors paaiškint kaip čia ką daryt... Nes esu visai žalia šiuo klausimu ;SSS
    t.y Ar galėtumėte atsakyti i keleta mano klausimu..?

    ReplyDelete
  4. Kaip idomu! Visada norejau pabandyt! labai aciu uz toki issamu straipsni. Nes jauciu, kad jei pati viena pradeciau, kantrybes instrukcijoms neturedama, butu daug prisvilusiu blynu... :) Lauksim antros dalies :)

    ReplyDelete
  5. Aš bandžiau pasidaryti , bet kepant man viskas išsilydė.. Kepiau 130 laipsiu . net minutė nepraėjo o jau išsilyde . Ką aš blogai padariau?

    ReplyDelete
  6. man kilo toks klausimas ar fimo ir cernit modelinus galima tarpusavy maisyti (tarkim viena spalva eti cernit o kita fimo) ar taip daran kiltu kokiu keblimu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teko maišyti ne kartą ir problemų nekilo :)

      Delete
  7. Labai įdomus straipsnis, tikrai pravertė! Bet tik dėl kočioklio nežinau, neseniai pradėjau užsiminėti šiuo užsiemimu, o kočioju su stikliniu buteliu (neturiu daugiau nieko, gėda:/) , bet vis prie jo prilimpa modelinas, ką daryti? Internete žiūrėjau, tie kočiokliai gana brangūs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dėkui, smagu, kad pravertė :) Pradžioj taip pat naudojau stiklą, tiesa prie jo modelinas limpa gan "gerai". Dabar naudoju spec. plastikinį ir tikrai negaliu skūstis, limpa tik kai modelinas itin šiltas ir minkštas arba kai jau apsivelia. Na taip jie nepigūs, bet investicija gera, o jei planuojat modelinu užsiimti rimčiau tai ir būtina :)

      Delete
  8. Iš kokios parduotuvės perki pakabukus ir ir kabašonų dėklus :}? Bei modėlina ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Detales perku Urmo Bazėje (Kaunas), o modeliną kaip kada, pagrinde senamiestyje, "Meno mūza", "Jurasta". Bet žinoma paieškojus internetu galbūt ir pigiau galima rasti :)

      Delete
  9. Akmeneliai.com cia sakyciau neblogos kainos 5,50lt uz fimo

    ReplyDelete