March 09, 2011

Modelinas ir jo beribės galimybės (II dalis)

Atrodo lyg ir nesu pedantė ar baisiai mėgstanti viską skrupulingai planuoti, bet visada mėgau sudarinėti darbų sąrašus. Na gal labiau mėgstu ištraukinėti jau atliktus darbus iš tų sąrašų, taip aiškiai gali matyti rezultatus ir įsitikinti, kad nuveikei kažką naudingo :). Šiandien pasitaikė gan darbinga diena ir mano sąraše beliko vienas neįvykdytas punktas – įrašas bloge. Svarbus reikalas, juolab, kad tai kaip ir įrašo tęsinys. Tad ilgai čia neplepėjus einu prie reikalo ;)

Taigi jau aptarėme darbo vietą, įrankius ir pagalbines priemones. Toliau pats darbo procesas.

Prieš pradedant kažką lipdyti modeliną reikia gerai išminkyti. Su laiku modelinas vis labiau kietėja, tad labai svarbu jį laikyti sandarioje vietoje (pvz.: plastikiniai „užspaudžiami“ maišeliai). Bet, kad ir kaip jį belaikytumėte jis vis tiek, nors šiek tiek sukietėja, o būna, kad ir nusiperki kiek pastovėjusį gabalėlį. Tad atsipjovusios reikiamą gabalėlį imkitės jo minkymo (10 foto). Modelinas turi būti šiek tiek guminis, bandant perlaužti jis turi temptis o ne trupėti ir lūžinėti. Bet būkite atsargūs ir ne perminkyte, jei modelinas pradeda lipti prie rankų padėkite jį į šalį kad pastovėtų ir atgautų konsistenciją. Jei reikia, galima kelioms minutėms įdėti į šaldytuvą (tai ypač aktualu vasarą, kai oro temperatūros aukštos).
Nebūtina susipirkti visas įmanomas spalvas, net ir turint visą paletę atsitinka taip, kad norimos spalvos tiesiog nėra. Yra paprastas būdas išsisukti ;) spalvų maišymas! Procesas gan paprastas, tik tikslus rezultatas ateina su praktika. Jei kada teko maišyti dažų spalvas, čia viskas taip pat, tik maišyti reikia minkant :). Kiek kokios spalvos naudoti, priklauso tik nuo jūsų. Skirtingų spalvų modeliną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sumaišykite (11 foto). Viską gerai išminkykite kol spalva taps vientisa (12 foto). Bandydami, šį procesą perprasite ir gauti norimą rezultatą taps lengviau. Taip spalvų paletė taps beribė ;)

Prasideda pati linksmoji dalis :). Kai modelinas sėkmingai suminkytas galima imtis marginimo. Tai nėra būtina, ir iš vienspalvio modelino galima nulipdyti puikių dalykų, bet margintas modelinas kaskart skiriasi ir atrodo labai originaliai ir įdomiai. Marginimo būdų yra begalės. Aš aptarsiu pora mano mėgstamiausių.
Pirmajam būdui aš naudoju specialią banguotą geležtę, bet ir su paprasta galima išgauti įdomių efektų. Skirtingų spalvų modelino gabalėlius sudedame vienas ant kito ir paspaudžiame, kad neliktu oro. Gaunasi tarsi sumuštinis :) jį galima dalinti į kelias dalis, jas sudėti vieną ant kitos ir suspausti, tada spalvų plotai tampa plonesni. Tada imame geležtė ir pjaustom mūsų sumuštinį griežinėliais (storis pagal jūsų norus) (13 foto). Tokius griežinėlius galima smulkinti ir dėlioti kaip mozaiką, arba formuoti iš jų kitas formas (14 foto). Nepamirškite – kuo ilgiau minkysite tokį margą modeliną tuo labiau maišysis spalvos, kol galiausiai pasidarys nauja spalva.
Antrasis būdas. Spalvotus modelino gabalėlius iškočioti į „gyvatėles“ ir susukti tarpusavyje (15 foto). Tokį ritinėlį iškočioti, perlenkti per puse ir vėl kočioti. Lenkite ir kočiokite tol kol gausis norimas raštas. Kuo ilgiau kočiosite tuo plonesni taps spalvų dryžiai. Jei ritinėlį supjaustysite gabalėliais ir juos lengviau suminkysite, gausis mozaikos efektas. Kai margumas taps tokiu kokio norite galite formuoti norimus daiktus (16 foto).
Marginant galima išgautį nuostabių ir kartais netikėtų efektų. Panašiais metodais galite netgi pasigaminti įvairių pusbrangių akmenų imitacijas.

Ar pamenate, kaip vaikystėje lipdėme iš plastilino? Ar nebūdavo taip, jog jūsų šedevras jums taip patikdavo kad norėdavosi jį sustingdanti, bet kažkas būtinai jį suspausdavo ar tiesiog sugadindavo nes mat jiems prireikė to plastilino? Modelinas tai išsprendė :) formuoti jį taip pat lengva, o sustingdanti jį labai paprasta. Jo lipni konsistencija leidžia formuoti labai smulkias detales (17 foto) kurios kepant nekeičia formos (18 foto) ir tampa kietomis kaip plastikas. Bet pradžiai nerekomenduočiau griebtis smulkių ir sudėtingų formų, sugaišite daug laiko ir rezultatas vargei ar pateisins lūkesčius. Pradėkite nuo paprastesnių formų (karoliukų, sagų, medalionų ir pan.), o kai rankos apsipras su modelino ypatumais ir įrankiais palaipsniui pereisit prie kruopštesnių projektų ;)

Pirmoje dalyje pasakojau apie įvairius iškilius paviršius kuriuos galima įspausti į modeliną (I dalis - 5,6,8 foto).
Įspaudai priduoda darbeliui gylio, dimensijos (19 foto). O norint tai paryškinti puikiai tinka birūs dažai. Prieš kepant įspaustą (ar pan.) darbelį, švelniu teptuku ištepkite biriais dažais, svarbiausiai gerai ištepti griovelius. Ir nebijokite, kad išsitepa visas paviršius, vėliau tai pataisysime. Tik tepdami smarkiai nespauskite teptuko, galit sugadint formą. Lipnus modelino paviršius sukimba su dažais, o kepant prikepa prie paviršiaus.
Na štai jau turite prisilipdę modeliukų, laikas juos kepti. Modeliną kepti reikia orkaitėje (mikrobangų krosnelės ir pan. netinka). Kepimo temperatūra nurodoma ant pakuotės, dažniausiai taip ~110C, laikas nuo 15-30 min. priklausomai nuo gaminio dydžio. Svarbiausiai NEPERKEPTI! Teko man perkepti savo darbelių, ne koks jausmas, tiek darbo, o rezultatas keliauja į šiukšliadėžę. Tad visada prižiūrėkit kepančius darbelius, jei tik pamatot kad kažkas gelsta, nedelsiant išimkit. Kepant modelinas skleidžia šiek tiek kvapo, jei daug – vadinasi temperatūra per aukšta. Taigi nepamirškite gerai vėdinti patalpą kurioje kepate, viso kepimo metu ir po jo, kol neliks kvapo.
Ant kepimo skardos būtinai paklokite kepimo popieriaus, darbeliai nesusigadins ir skarda liks švari (to pačio popieriaus niekada nenaudokite maistui!). Kad karoliukai neriedėtų ir neliktu žymių ant apačios, juos kepkite popierinėje „armonikėlėje“ (20 foto).
Iškeptą modeliną palikite pilnai ataušti, kol karštas jis būna dar šiek tiek minkštas (guminis), pilnai sukietėja tik atvėsęs.

Paskutiniai štrichai :). Neapdorotas, iškeptas modelinas  savaime yra matinis. Kad paviršius blizgėtų, darbelius reikia nušlifuoti. Šlifavimas taip pat gelbėja kai ant darbelių lieka pirštų antspaudai ar kitokiu nepageidaujami nelygumai. Priklausomai nuo paviršiaus nelygumo naudojami skirtingo rūpumo švitrinės priemonės (21 foto). Jei darbeliai yra lygūs bet jiems tiesiog trūksta blizgesio naudokite smulkų švitrinį paviršių, tam labai tinka vadinamos „švitrinės kempinėlės“. Nušlifuotą paviršių kruopščiai nutrinkite su medvilniniu skudurėliu, tada darbelis taps blizgus.
Gaminant karoliukus skylutės daromos dviem būdais 1 – dar neiškepti karoliukai perveriami adata ar virbalu, 2 - jau iškepti karoliukai pergriažiami gražteliu (22 foto). Aš visada renkuosi antrą variantą, taip išvengiu karoliuko deformacijos ir skylutė gaunasi lygi. Turint gražtelį iškeptą modeliną taip pat galima graviruoti.
Na o jeigu jūsų darbelis jums vis dar atrodo nepakankamai blizgus, pilnai jį padirbę galite dar ir nulakuoti. Tam naudojamas specialus modelino lakas (23 foto)(dėl dekupažinio lako nežinau, niekad nebandžiau). Lakas apdžiūsta per keliolika minučių, o pilnai išdžiūsta per kelias valandas (aš palieku per naktį). Šiuo laku nulakuoti darbeliai ne tik gražiai blizga, bet pagyvėja bei paryškėja ir jų spalvos.

Štai ir viskas :) trumpai (?) apžvelgėm modeliną ir darbą su juo. Tikiuosi jums neprailgo skaityti, o informacija bus naudinga. Ačiū visiems skaitantiems, rašau tik dėl jūsų ir tik jums ;)
O pabaigai, tai ką pavyko nulipdyti befiksuojant procesą šiam įrašui :)


Sėkmės ir gerų nuotaikų. Iki kitų kartų :)

Nolita

8 comments:

  1. Labai pagelbejo viskas begalo aisku !

    ReplyDelete
  2. Dar vienas klausimas ar modelinas tinka bet koks ar turi buti butinai FIMO?

    ReplyDelete
  3. Visa tai kas čia aprašyta galima atlikti su bet kokiu orkaitėje kepamu modelinu (Fimo, Pardo, Cernit, Sculpey...)

    ReplyDelete
  4. Kiek žiūrėjau modelinas nėra labai pigus ir aš nelabai galiu sau tokį leisti... Tačiau kitur kainos panašios... Gal žinot, kur yra pirkti pigiau? Ar apsimoka pirkti internetu?
    (p.s. aš gyvenu Klaipėdoje)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šiuo metu pigiausia modeliną aš randu po 6,5Lt Tiesa kokios kainos Klaipėdoje nežinau, neteko ten pirkti. O kiek domėjausi internetu ne ką pigiau gaunasi, bet čia tik pagal mano paieškojimus, galbūt ir galima rasti pigiau :)

      Delete
  5. Sveiki, ar nulakavus darbeli is modelino reikia ji dar kepti? Naudoju cernit laka. Instrukcijos nebuvo, internete radau, kad reikia pries lakuojant nuvalyti pavirsiu su alkoholiu. Ar butina?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, papaildomai kepti nulakavus nereikia, nebent taip sakoma instrukcijoje. Valyti alkoholiu reiktu tuomet jei paviršius išsiriebalina, kadangi riebalai "nustumia" laką ir jis nepasiskirsto tolygiai. Bet jei paviršius neriebus ir švarus tai nebūtina :)

      Delete
  6. Nuostabus straipnis.
    Einu keist specialyes 🤩

    ReplyDelete