February 11, 2011

Kaip iš nieko iškepa pyragai

Chaotiška savaitė, o čia dar penktadienį tenka 8val ryte verstis iš lovos (kaip oficialiai bedarbei tai nežmoniškai ankstus rytas). Pastarąsias pora dienų užplūdęs artėjančio pavasario dvelksmas staiga išgaravo, kai pravėrus žaliuzes suvokiau, kad lauke vėl pilna to balto vandens... o dar reikia trenktis į centrą, atlikti bemaž bevetės pareigos. Pusryčiams tokiais rytais laiko nėra, mat paskubomis sukramsnoto sausainio ir pusės stiklinės vandens pusryčiais aš nelaikau. Kelių sutapimų dėka kelionė neužtruko, tad namie parsiradau kaip tik savo įprastų pusryčių laiku. Tačiau šaldytuvo turinys neviliojo, o taip norėjosi gabalėlio šviežio, dar šilto pyrago... Jei būčiau tik išsiropštusi iš lovos, būtų suėjęs ir eilinis sumuštinis (kaip būna, deja gerokai per dažnai), prisiversti gaminti kažką rimtesnio pasiseka gan retai. Bet kadangi taip jau nutiko, kad jaučiuosi pakankamai žvali, pasiduodu pagundai dar kartą pasidžiaugti naujosios orkaitės privalumais (o taip, tai kone mūsų naujas gyvenimo centras, nuo pat pirmos akimirkos kai ji pasirodė mūsų virtuvėlėje). Pasiraitoju rankoves ir entuziastingai apsidairau, ką čia galima paversti pyragu. Jau girdžiu tylius skrandžio skundus, tad rimtai užsiimti konditerijos stebuklais nėra didelio noro. O čia jau ir mano stichija, kai iš to kas yra namuose (o daug būna retai) "prieksperimentuojam" kokį gardumyną. Suėjo ir pora vienišų saisainukų ir raukšlėtis užsimaniusių obuolių ir dar šis tas ką randu. Ir štai, mažiau nei už pusvalanduko jau džiaugiausi aromatingu, šiltu obuolių pyragėliu :)
Kartais tokie eksperimentai nepateisina lūkesčių, bet atsitinka ir tokie stebuklai, kai gaunasi kažkas naujo įdomaus ir verto dėmesio bei pakartojimų. Tokie pasisekimai begalo džiugina, bei skatina bandyti ir vėl, ką gali žinoti, gal kažkada tai taps daugiau nei pomėgiu ;)
Na, o šiandienos rezultatais dalinuosi su jumis :) šis receptukas gimė šiandien, tad vietos tobulinimui dar labai daug. O kolkas štai:

(2 maži 9 x 5 cm pyragėliai)
  • 2 sausainiai (dėjau Selga tiramisų skonio)
  • 3 šaukštai sėlenų dribsnių (tinka ir kukurūzų)
  • 5-6 maži vaniliniai džiuvesėliai 
(dribsnius bei džiuvesėlius galima pakeisti "miusli" grūdų dribsniais, paprastais maltais džiuvesėliais arba dėti tik sausainius)
  • apie 50g sviesto ar margarino
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštas kukurūzų miltų (ar paprasti miltai)
  • apie pusė pakelio riebio varškės
  • 2 obuoliai
  • cukrus ir kiti prieskoniai pagal skonį

Sausainius, dribsnius ir džiuvesėlius sutrinti (aš naudojau prieskoniu trintuvę, bet tinka ir blenderis ar paprastas grūstuvas) (jei dedat "miusli" dribsnius jų trinti nereikia). Turi gautis smulkūs trupiniai, kuo smulkesni tuo geriau laikysis kepinio apačia. Ištirpinti sviestą ir supilti į trupinius, įdėti šaukštą cukraus (jei trupiniai nesaldūs galima ir daugiau) viską gerai išmaišyti. Jei reikia pariruošti formeles koriose kepsite, ištepti sviestu ir pabarstyti maltais džiuvesėliai. Aš naudojau nelimpančias formeles (pirkau Maximoj, buvo įvairių formų) tad jų ruošti nereikėjo. išdalinti trupinių ir sviesto mišinį po lygiai į abi/visas formeles, šaukštu gerai suspausti. Formeles su trupiniais pakepti apie 6 min 180C. Iškeptas formeles šiek tiek ataušinti. Tuo tarpu nulupti ir supjaustyti obuolius, stambumas kaip kam patinka, jei norit galit ir tarkuoti. Suplakti kiaušinį su pora arbatinių šaukštelių cukraus. Į plakinį sudėti varškę, miltus ir kitus prieskonius (aš dėjau cinamoną), viską gerai išmaišyti. Varškės masę galima sumaišyti su obuoliais, aš dėjau atskirai, bet didelio skirtumo nebus. Taigi obuolius ir varškės masę sudeti į ataušusias formeles ir vėl kepti (180C) apie 15 min, jei norit kad obuoliai pilnai suminkštėtų kepkit šiek tiek ilgiau, tik neprideginkit ;)

Nepatingėkime kartais pabūti šiek tiek ilgiau virtuvėje ir pagaminti kažką nekasdieniško ir įdomaus. O pagaminus nepamiškit pasidalinti ir su kitais, juk tai taip smagu ir šilta :)

Beje dar nesugalvojau pavadinimo šiam pyrageliui, jei bus minčių labai prašom pasidalinti ;)

3 comments:

  1. Mm..:)rodos,kad labai lengvai pagaminamas ir labai skanus pyragėlis;) beje,labai gražiai patiekta,šaunuolė :)

    ReplyDelete
  2. Sveika, o man kažkaip pasirodė gan sudėtinga: sutrupinti, lupti, supjaustyti, du kartus kepti ir panašiai. Ar nepažiūrėjai kiek užtrukai kepdama tokį skanumėlį?
    O dėl pavadinimo: "kepurėliai" ...:))

    ReplyDelete
  3. Luka dėkui ;) Skaiste, na man kaip ypratusiai kepti "rimtus" pyragus, šitas pasirodė labai lengvas :) užtrukau labai neilgai, apie pusvalandi, bet kepant jį ne pirma karta galima ir greičiau apsisukt :) ačiū už pavadinimą ;)

    ReplyDelete