February 17, 2012

Šokoladinė sūrio ekstazė


Mėgstu Valentino dieną, ypač dabar kai turiu šalia savo Valentiną. Tad šiai gražiai šventei visada ruošiuosi gan atsakingai. Šiemet kaip ir kasmet tiesiog privalėjau pagaminti kažką saldaus ir ypatingo. Po ilgų svarstymų apsistojau ties niekad nenuvilenčiu ir visada beprotiškai populiariu mano namuose - sūrio tortu. Šis maskarponės stebuklas jau savaime nėra kasdieniškas tiek dėl savo nesaikingų kolorijų tiek dėl aukštų maskarponės kainų, bet būtent šis skanėstas suviliojo papildomu ingredientu - šokoladu. Eilinį kartą pasiklioviau pamėgtos skanumynų virtuozės Stephanie Jaworski receptu. Šiek tiek pritaikiau jį pagal save ir su nekantrumu kibau į darbą. O rezultatas... turiu pripažinti kad tai pats geriausias sūrio pyragas kurį teko ragauti ir gaminti. Papildomas "bonusas" šio gardumyno neįmanoma suvalgyti daug vienu kartu, tad net ir pagamintas iš pusės normos jis mus džiugina jau ketvirta diena (greičiausiai ir paskutinė). Dalinuosi savo pakoreguotu recepto variantu.

Reikės:
Pagrindui:

~150g šokoladinių sausainių (visada naudoju "Selga")
~50g tirpinto sviesto
Sūrio sluoksniui:
170g juodo šokolado
340g maskarponės sūrio
100g cukraus
2 nedideliu kiaušinių
120g grietinės (riebios)
Viršutiniam sluoksniui:
200ml grietinėlės (plakimui)
~20g kartaus juodo šokolado

Gaminam:
Sausainius sumalti į trupiniu, sumaišyti su ištirpintu sviestu. Kepimo indą (aš naudojau kvadratinį ~22cm kraštinės) ištepti sviestu (ar kitokiais riebalais) sudėti sausainių trupinius ir suspausti, kad pilnai pasidengtų visas dugnas. Visa tai atidėti į šaldytuvą.

Šokoladą ištirpdyti garų vonelėje, padėti atvėsti. Maskarponę išsukti su cukrumi, supilti šokoladą ir maišyti kol taps vientisa mase. Po vieną dėti kiaušinius, gerai išmaišyti po kiekvieno. Galiausiai sudėti grietinę vėl maišyti kol gerai išsimaišys.

Išimti torto pagrindą iš šaldytuvo, supilti sūrio masę.

Kepti 180C temperatūroje apie 40 min. Iškepusį tortą palikti atvėsti iki kambario temperatūros, tada dėti į šaldytuvą bent valandai (galima ir pernakt).

Maždaug valandą prieš patiekiant galima gaminti viršutinį sluoksnį. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, leisti kiek ataušti. Grietinėlę supilti į šokoladą, šiek tiek pamaišyti, tada mišinį išplakti iki grietinėlės standumo. Kremą sudėti ant torto, paskirstyti tolygiai per visą paviršių. Dėti atgal į šaldytuvą ir laikyti jame iki patiekimo.

Kaip minėjau šis recepto variantas yra mano koreguotas, o originalą galite rasti čia - http://www.joyofbaking.com/ChocolateCheesecake.html


Skanaus ir smagių akimirkų virtuvėje ;)

February 01, 2012

"Geltonieji" keksiukai su sviestiniu/šokoladiniu kremu


Keksiukai - mažas asmeninis tortukas :) Šie maži fainuoliai turi kažką nuostabaus, kas verčia šypsotis :) O jų rūšių įvairovėje nesunku pasiklysti. Šį kartą siūlau išbandyti gan paprastą bet labai gardų "Geltonųjų" keksiukų  su sviestiniu/šokoladiniu kremu receptą. "Geltonaisiais" keksiukai praminti dėl auksinai geltonos spalvos kurią priduoda papildomi kiaušinių tryniai, neapsigaukite, tryniai keksiukams priduoda ne tik spalvą bet ir sodresnį turtingesnį skonį, tad be jų kepinys būtų visai kitoks. Mano namuose jis nepaliko abejingų ir manau džiugins mus dar ne kartą :) Keksiukai idealiai tinka prie arbatos šaltiems žiemos vakarams.

Keksiukai:
  • 195 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 1 ½ a.š. kepimo miltelių
  • ¼ a.š. druskos
  • 113 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 2 kiaušinio tryniai
  • 120 ml grietinės
Kremas:
  • 50 g juodo šokolado
  • 3 a.š. kakavos (be priedų)
  • 150 g sviesto (ne riebalų mišinio, ne mažiau 80% riebumo)
  • 160 g cukraus pudros (išsijotos)
(a.š. - arbatinis šaukštelis)

---
Bent pusvalandį prieš pradedant gaminti visus produktus išimkite iš šaldytuvo ir pan. Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
Įkaitinti orkaitę iki 177° C.

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sudėti kubeliais supjaustytą sviestą, kiaušinį, trynius ir grietinę. Viską išsukti iki kol masė taps vientisa.

Tešlą išpilstyti į kepimo formas išdėliotas popieriniais „krepšeliais“ (aš naudoju 5cm "krepšelius", išeina 12 keksiukų). Kepti apie 20-25 min. arba kol įsmeigus dantų krapštuką jis lieka švarus.

Prieš dedant kremą keksiukus reikia atvėsinti iki kambario temperatūros.

Kremas
Šokoladą ištirpdyti vandens vonelėje, atvėsinti iki kambario temperatūros. Sviestą išsukti iki kreminės konsistencijos, sudėti cukrų, kakavą ir vėl gerai išsukti. Supilti šokoladą, išmaišyti ir sukti iki kol kremas taps vientisas bei švelnus.

Konditeriniu maišeliu išspauskite kremą ant keksiukų arba tiesiog užtepkite šaukštu.
---

Skanaus ir gerų nuotaikų virtuvėje ;)

Originalus receptas iš svetainės joyofbaking.com